Около 30% от розовите насаждения в пострадалите от градушката райони в Карловско са на земята, каза Стефан Стефанов – секретар на Община Карлово, пред „Фокус“.
 
В момента тече оглед на пометената от бедствието земеделска продукция, която наред с розовите масиви е основно домати, пипер, зеле. На място са представители на Общинска комисия и на Областна и Общинска служба „Земеделие“.
 
Най-засегнати са стопаните в селата Каравелово, Богдан, Певците, Мраченик и част от землищата на Кърнаре и Иганово. В седемдневен срок те трябва да подадат молба за помощ в Общинска служба „Земеделие“. 
 
„След 23 май отново ще тръгнат комисиите и ще описват реално всички поражения. Чак тогава ще се отпускат субсидии от държавата за помощ“, уточни Стефанов.
 
По думите му розоберът в Карловско вече е започнал, но изкупната цена на розовия цвят е ниска. „Като ги удари и градушката, не виждам как стопаните ще си покрият разходите“, опасява се секретарят.
 
Той припомня, че преди около 5 години Агенцията по борба с градушките е поискала от Общината да посочи 6 места за изграждане на противоградни площадки. За момента обаче единствено в село Каравелово се строи такъв пункт, който трябва да заработи до месец. 
 
„Ако имаше такива площадки, това нямаше да се случи. Но това е проблем, който не зависи от нас“, жалва се Стефанов.