Цените на пшеницата в Западна Европа отбелязоха плавно повишение, подкрепено от завишеното и спешно търсене на зърно за износ към Алжир, Йордания и Ирак. Друга причина за плавният ръст в цената на пшеницата е спадът в посевите зимна пшеница в Украйна и Русия, които са двете основни износители на зърно.

 

Офертите за доставка през ноември на мелничарската пшеница на пазара Euronext Paris се повишиха до 195.50 евро за тон което е кантиране нагоре към 13-седмичен връх при достигнати 196.25 евро през миналата седмица.

 

Зърнената агенция OAIC на Алжир обяви преди дни  търг за закупуване на 50 000 тона  пшеница за доставка през декември, което оживи европейските търговци в понеделник. Съветът по зърното в Ирак също заяви, че ще закупи минимум 50 000 тона зърно от Европа до Декември.

 

Два международни търга за закупуване на 100 000 тона мелничарска пшеница и 100 000 тона ечемик и фуражи пък издаде Йордания в началото на седмицата.

 

Миналата седмица ЕС отчете най-голям седмичен обем на издадени лицензии за износ на пшеница до момента през сезона, които достигнаха 746 000 тона. Общия обем до момента за този зъренен сезон е  6,9 милиона тона срещу 3,8 милиона през миналия сезон. Дилъри от стоковите борси обаче изразиха опасенията си, че силното евро може да се намали конкурентоспособността на доставките от еврозоната.

 

"Силата на еврото е разочароващ факт за зърнената търговия и може да тласне продажбите в трети страни от еврозоната в региона на Балтийско море", заяви немски търговец пред Ройтерс, имайки предвид офертите от Йордания и Ирак,  които търсят по-висококачествено зърно, което Германия осигурява.

 

Сеитбата на зимна пшеница във Франция в момента е в разгара си. Засети са 9% от площите, срещу 3% през същото време на миналата година, която беше рекордно сушава. Сеитбата на ечемик е завършена на над 16% при 7% по същото врме на 2012.

 

Фючърсите на пшеницата на Лондонската стокова борса за месец Ноември достигнаха  £ 160.00 за тон.

 

Зърненият пазар в Германия е почти без промяна, като котировките на зърното в Хамбург са на нива 210.25 EUR/тон при 14% протеин и 195.25 EUR/тон при 13% протеин. Земеделските производители обаче не продават, тъй като се очаква силно търсене от производителите на фураж, което вдъхва надежди у фермерите за малко по-висока цена през Ноември - Декември, когато се очаква да бъдат реализирани най-големите количества зърно от реколта 2013.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!