Над 200 000 лв. са щетите от унищожената от градушка рапица в нивите на земеделската кооперация „Сеяч”, намираща се във варненското село Царевци. Преди дни тежкото природно бедствие се е изсипало върху няколко села в региона.
 
 
„Падна силна градушка с обилен дъжд”, разказва председателят на кооперацията Кирчо Шарков. „Рапицата е пострадала най-много. От 1200 дка са унищожени 50-60 %, а беше в много добро състояние. Сега половината е пречупена и е по земята, шушулките са увредени. Засегнати са и посевите с пшеница и царевица, сами виждате”, показва земеделецът и допълва, че вече едва ли ще получи очакваните добиви от тези култури. 
 
Природната стихия е пречупила стъблата на царевичните растения, накъсала е листата. Тежките ледени зърна са увредили пшеничните класове и на места с просто око се виждат побелелите върхове. 
 
 
Веднага след градушката директорът на ОД „Земеделие”- гр.Варна е обходил селата в региона, за да се запознае с пораженията от природната стихия. „Не съм пускал заявление за оглед от комисия, тъй като се признават само 100 % поражения. Направил съм си анализ за себе си и съответните изводи. Няма да развалям и да презасявам полета, това ми е решението”, категоричен е Кирчо Шарков. „Посевите ми са застраховани и сега очаквам застрахователите да дойдат и да направят оценка на щетите. Все някаква част се надявам да бъде покрита и да ни намали загубите”, допълва потърпевшият. 
 
По полетата в района на село Царевци има още един сериозен проблем – системна мана по слънчогледа. „Установихме заболяването още преди градушката. Наблюдавали сме и други години частична поява на мана, но през тази наистина имаше полета с голям процент засегнати растения”, каза още Кирчо Шарков. Системната мана засяга младите растения, вджуджява ги и пречи на развитието им. Слънчогледите остават ниски, със скъсени междувъзлия, цъфтят рано и образуват малки стерилни пити. 
 
Земеделският стопанин е подал сигнал до семенарските компании, които са извършили оглед на засегнатите със системна мана полета. Според специалистите една от причините може да бъде неспазване на сеитбооборота и студената пролет. Второто вероятно условие за появата на болестта е установената нова раса мана по полетата у нас. „При мене са засегнати по-сериозно две полета, но имам колеги в региона на община Аврен със сериозни щети”, поясни още председателят на кооперацията. 
 
В ЗКПУ „Сеяч” се обработват 13 000 дка земя, 6000 дка от които са засети с житни култури – пшеница и ечемик. През тази пролет са засети 2600 дка слънчоглед и 2200 дка царевица.
 
„През миналата година гледахме и нахут, но видяхте какво стана, приключихме вече с него. Още не можем да го реализираме и изхранваме животните си с нахут”, разказва още Кирчо Шарков. Сега надеждите му са природата да опази посевите с пшеница до жътва. Вече са изведени фунгицидните третирания в житните култури, царевицата също е пръскана с хербицид, който има вегетационно и почвено действие.