Подходът на Европейския съюз (ЕС) към селското стопанство е като музей на земеделието, от който Обединеното кралство трябва да се отдалечи, каза Уди Джонсън – американският посланик в Лондон, пише БиБиСи.  
 
Преди дни САЩ обяви намеренията си за двустранно търговско споразумение с Великобритания след Brexit. Понастоящем обаче правилата на ЕС ограничават вноса от САЩ на някои продукти, включително пилешко и говеждо месо. 
 
Предложението на Тръмп към британците породи редица протести срещу навлизането на измитото с хлор пиле и инжектираното с хормони говеждо месо на американците. Според посланика на САЩ обаче тяхното земеделие нарочно се представя в отрицателна светлина.
 
По отношение на измитото с хлор пиле Джонсън твърди, че това е начин за елиминиране на микроби, като допълва, че производителите от ЕС правят същото за обеззаразяване на плодове и зеленчуци. А използването на хормони за растеж в говеждото месо прави производството по-рентабилно както за околната среда, така и за потребителя. 
 
 
Президентът на Националния съюз на фермерите в Обединеното кралство (NFU) се съгласява с Джонсън, че американското пилешко и говеждо са безопасни за консумация. Тя допълва обаче, че не трябва да се пренебрегват стандартите за хуманното отношение към животните и за опазване на околната среда.
 
Като пример британката посочва, че птицевъдите в САЩ не са задължени да слагат прозорци в помещенията или да почистват между птичите стада. Тя призова британското правителство да не приема сделка със САЩ, която позволява внос на храни, произведени по незаконен начин. Това би извадило британските производители от бизнеса.
 
От NFU се опасяват, че има голяма вероятност Великобритания да се „предаде“ на САЩ. Селското стопанство винаги е било последната глава във всяка търговска сделка, така че има огромен риск британското земеделие да бъде жертвено агне в бъдещите търговски сделки.