Близо 5.2 млн. души е броят на украинците, които са избягали от родината си от началото на военния конфликт с Русия. Към края на март тази година България е посрещнала 130 000 украински бежанци. По-малко от половината от тях остават у нас. Тези, които решават да го направят, започват да търсят работа. Но къде?

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Тези дни стана ясно, че България обмисля да покрива минималната заплата и осигуровките на работодатели, ако наемат украински бежанци на работа за цели три месеца. Предвижда се за още 3 месеца да се покриват и осигуровките им. 

Всичко това е част от новата програма за помощ, която разработва Министерството на труда и социалната политика. Идеята е парите да бъдат осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, като по този начин България ще може да подкрепи 5200 украински граждани. Това съобщи социалният министър Георги Гьоков пред ресорната комисия в Народното събрание.

За никого не е тайна, че работната ръка е един от вечните проблеми в сектор “Селско стопанство”. Макар нуждата от квалифицирани специалисти да е много голяма, на лице е и глад за неквалифициран персонал. 

Инвестирането в селското стопанство е ефективна и дългосрочна стратегия за създаване на работни места особено в момент, когато всички очакваме продоволствената криза в глобален мащаб да се задълбочи. Запазването на поминъка и населването на селските райони не само ще облагородят цялостната ситуация в сектора, но и ще помогнат на бежанците да станат продуктивни участници в обществото и да намалят финансовата тежест, която носят на плещите си.

Украйна е земеделска държава. Много от хората имат опит в сектора, но нямат достъп и възможност да практикуват наученото у нас. Даването на подобна възможност може да бъде ключов момент освен за икономиката на страната ни, но и за социалната политика и интеграцията на бежанците.