Есенната сеитба във Видинско закъснява, информира пред Радио “Фокус”- Видин Жечко Андрейнски, член на УС на Видинския съюз на зърнопроизводителите. Той посочи, че все още във Видинска област половината площи не са засети с пшеница. 
 
„ Причината , че се закъснява с прибирането на царевицата и слънчогледа сападналите дъждове, които са между 80 и 100 л на кв м. за последните 4-5 дни те ще забавят сеитбата с около 10 дни. Това означава, че част от пшеницата ще поникне в определените агротехническите срокове, докато в останалите площи нейното развитие ще закъснее“, обясни земеделският производител.
 
Междувременно от областна дирекция земеделие информират, че 1763 дка са напълно пропадналите земеделски площи на територията на видинска област през годината.
 
 До края на месец октомври ще се сеят площи с пшеница и ечемик, като това вероятно ще продължи до началото на ноември. Предстои и прибирането на по-голяма част от царевицата във Видинско. Добивите при царевицата са между 350 кг до 400 кг от декар.
 
„По-лошото, е  че  има и неприбрани площи със слънчоглед. След този дъжд трябва да мине доста време за да започне прибирането на слънчогледа“, обясни Андрейнски. Изкупната цена на царевицата е между 270 лв и 280 лв на тон, а при слънчогледа има трайно повишаване всяка седмица на цената, като в момента е между 750 лв и 770 лв на тон, информира още експертът.
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!