В Калифорния се появяват фермери, които използват технологии за  прецизно земеделие. Това им позволява да отглеждат грозде, което притежава оптимални свойства за производство на конкретен вид вино, пише aggeek.net.

Реколтата от вино във Франция с рязък спад

Ако имате възможността да отидете във фермата Деликато, недалеч от град Мантеке в Калифорния, ще забележите, че в лозята са внедрени много съвременни технологии, които осигуряват качествена реколта.

Тук производството е минало от традиционно земеделие към използване на съвременни устройства. С помощта на специален датчик Geonics EM-38 е била създадена карта на електропроводимостта на почвата. Освен това е създадена водозадържаща способност на различните типове грунт.

Така се създава специална карта, на която са отбелязани зоните, отчитащи показателите на климата и почвите. Получената информация позволява да се планира нивото на оросяване в зависимост от зоната на разположение на лозята.

Особености на картографирането на почвите

Взимайки проба от грунта, специалистите създават мрежа, която позволява да се екстраполират данните за участъците, където не са били взимани проби. Основното изискване към технологиите е да се решат две задачи:

1/ Точно да се екстраполират данните, получени при взимане на пробите;

2/ Да се осигури бърз достъп до информация в удобна форма, с която може да работят различни структурни отдели.



Интеграцията на данните в специалната платформа GIS ESRI и обработването им с помощта на операционна система SmartFarm позволява да се разработят препоръки за защита и наторяване на лозята. Освен това технологията предлага карта за внасяне на средства за растителна защита.

Това са само част от технологиите, които съвременните компании предлагат за агросектора.

Перспективи в агротехнологиите във винопроизводството 

Внедряването на съвременните подходи позволява да се отглежда грозде по технологии, които осигуряват оптимални условия за плодовете с цел производството на конкретен вид вино.

Ако в региона има проблем с водата, може ефективно да се изгради график на оросяване. Всички тези сложни задачи може да се разрешат с лекота, благодарение на агротехнологиите.