Над два милиарда лева ще бъдат разпределени в кампанията за подпомагане на земеделските производители за 2017 г. това каза Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ в министерството на земеделието и храните (МЗХ) по повод стартиралата от вчера кампанията за субсидиите за земеделие за тази година. 
 
 
При директните плащания има предвиден национален таван за България от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, който за 2017 г. е в размер малко над 1 милиард и 500 милиона лева. Бюджетът става над 2 милиарда, ако към тази сума се добавят и сумите по три схеми за преходна национална помощ и част от мерките от Програмата за развитие на селските райони. 
 
 
„Ако включим към тези пари, които Брюксел ни определя като ресурс - 1,5 млрд. лева, и националните пари, които се разпределят по три схеми за преходна национална помощ и част от мерките от Програмата за развитие на селските райони, отиваме на над 2 милиарда бюджет“, обясни Георги Праматаров пред БНР. 
Той посъветва земеделските стопани да декларират данните от идната седмица, защото в първите дни администрацията тества системата в реална среда. Затова и графиците за подаване на заявления в Областните дирекции се изготвят, считано от следващата седмица. 
„От другата седмица да започнат да заявяват, тъй като първите няколко дни са, така да се каже, за настройка в самата администрация - преглед на права за достъп и така нататък“, допълни експертът. 
 
 
Сроковете са разписани и в европейски регламенти, и в националното законодателство. Това е началната дата, от която производителите трябва да започнат да заявяват обработваните от тях площи и брой на отглеждани животни, за да получат подпомагане за тях. Общите заявления без санкция се подават до 15 май, напомни Праматаров. В дните след това, до 9-и юни заявления се отварят и подават с 1% санкция за всеки работен ден закъснение след 15-и май. През тези 25 календарни дни могат да се правят и корекции във вече подадени заявления. Ако корекциите бъдат направени до 31-ви май, санкции не се начисляват.
 
Към момента няма индикации за възможно удължаване на сроковете, предупреди Георги Праматаров. Хората, санкционирани заради закъсняло подаване или закъсняла редакция, не са много, посочи още той. Обичайно санкции се начисляват заради добавяни в последния момент на кампанията площи.