Договорено е с правителството, очаква се и нотификация от Брюксел за това през 2011 г. земеделските производители да плащат акциз върху горивата в размер на 161 лв. за 1000 литра, през 2012 – 100 лв., а през 2013 – 60 лв., съобщи председателят на Националаната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов. Очаква се за трите години, горе-долу, да се получи едно средно възстановяване на акциза от 50 ст., което не е никак малко за земеделските производители, коментира браншовикът.

Единственото ограничение в това отношение е, че ще се възстановява сума само на тези стопани, които обработват земята си с правно основание. Нотификацията за това искане е пратена до Брюксел на 11 ноември миналата година и все още не е върната. Ако всичко бъде наред, Радослав Христов посочи, че ще трябва да се направят промени в закона за акциза и данъчните складове.

"Лично аз съм против да не се изплащат субсидии на земеделски производители, които имат задължения към държавата", каза още председателят на НАЗ в коментар на събитията от последните дни, че масово фермерите не  получават средтвата за глава животно, въпреки че са изчистили дълговете към хазната. Той е на мнение, че това не е начинът  държавата, насилствено, да събира своите задължения. "Дори една част от тези хора очакват субсидиите за да могат да си платят данъците", добави Христов.