Изкупната кампания на тютюна в Гоцеделчевско започна, а цените отново са ниски. Това съобщиха от Сдружението на производителите на ориенталски тютюн.
 
 
„От няколко дни представители на фирмите „Саке“ и „Сокотаб“ изкупуват продукцията на тютюнопроизводителите в сатовчанското село Вълкосел. Хората продават произведената тази година реколта, въпреки призива да я задържат“, коментира председателят на сдружението Арбен Мименов.
 
Като причина затова Мименов отчита факта, че голяма част от производителите не са получавали пари от повече от една година и изнемогват. Това ги кара да дават тютюна си и на цена под 7 лева, допълни той.
 
„Миналата година продадох тон и половина тютюн. Взех около 5 000 лева, а разходите ми наброяваха 2 800 лева. Младите хора не стоят тук. На никого не му се занимава с тютюн“, разказа Саит Саидов от Вълкосел.
 
Че парите не достигат смята и Халил Летифов, друг производител на суровината. По думите му никой от тютюнопроизводителите не плаща осигуровки. Ако човек получи 5 000 лева, то 4 000 лева трябва плати за осигуровки.
 
„Цената е ниска, спрямо разходите тази сума не може да ни се получат нещата. Ние искаме да се осигуряваме, но не можем. Защо и държавата да губи и аз да губя, да не мога да се осигурявам“, коментира той.