Ученици от Русе създадоха биопестицид, който не убива пчели и гарантира отглеждането на екологично чисти плодове и зеленчуци. 
Михаела, Виктория, Елена и Виктор са в 10-ти клас на Русенската математическа гимназия „Баба Тонка" и разработката им стана известна по време на Десетото издание на младежкия предприемачески форум на Джуниър Ачийвмънт „Изгряващи звезди".
 
 
Идеята за биопестицида им хрумнала от репортажи по телевизията за световния проблем с умиращите пчели.
 „37 млн. пчели умират годишно и гледахме как с шепи ги събират пчеларите и не могат да се справят с този проблем. И затова решихме, че трябва да измислим нещо. Тогава дойде Иновационният лагер в Русе, където ни беше поставена задача да измислим някаква идея и решихме, че точно тази идея ще разгледаме“, каза Михаела Дакова пред БНТ. 
 
Проучили кои вредители са най-разпространени в растениевъдството и разработили биопестицид, под формата на капсули.
 „Нашият продукт е съставен от три много прости съставки. Това са желатин, вода и етерични масла. Използваме желатина да държим капсулата заедно, докато се постави до корена на растението, а използваме етерични масла, за да привлечем пчелите заради силния мирис и така не ги убиваме. Заради този мирис се отблъскват и вредителите. Нашият биопестицид е съставен само от природни съставки, не замърсяваме почвата, нито храната“, обясни от своя страна Елена Михайлова.
 
 
Най-голямо предизвикателство за тях се оказали пропорциите, в които трябва да са съставките в капсулите.
„Един път бяха твърде редки, даже не можехме да ги пренесем до самите растения. След това решихме да сложим повече желатин, за да ги стегнем, но те не се разтвориха. И след доста опити установихме точната формула, която е 50% желатин, 35% етерични масла и 15% вода“, разказа Виктория Пенчева.
 
Виктор Дяков  се е погрижил за внедряването на високите технологии в използването на продукта.
„Решихме да използваме дрон за разпръскване на тези капсули на по-големите територии, където е непосилно човешка ръка да мине е да ги постави върху корените. Върху дрона се поставя един контейнер, който посредством една пластмасова тръбичка, автоматизирано пуска капсули на определено време, т.е през определен брой секунди пуска по три капсули“, разказа момчето. 
 
Екипът ще представи България на европейското първенство за най-добра учебна компания на Европа в Белград в средата на юли. 
Биопестицидът вече се предлага в агроаптеките, а земеделски производители са проявили интерес към разработката, като предстои сключването на договори за прилагането на продукта.