Розобер 2015 започна днес в Стрямската долина (Карлово и Сопот), като изкупната цена на розовия цвят е между 2,20 и 2,50 лева за килограм, съобщи БТА. Розопроизводителите очакват реколтата да бъде по-слаба спрямо 2014 година, след като тази година времето им изигра лоша шега с продължителните валежи и с неочаквано ниски температури.
[news]
Започнахме розобера при изкупна цена между 2,20 и 2,30 лева за килограм, но очакваме в пиковите моменти цената да падне заради количеството на розовия цвят, каза Милена Радева, председател на Земеделска кооперация "Добрила" - Сопот. По думите й тази цена е по-ниска и спрямо миналата година, когато розопроизводителите са продали продукцията си при средна цена около 2,50 лева/кг. Радева очаква и по-нисък добив в сравнение с 2014 г., като причина за това тя посочва лошите климатични условия - "мокри" февруари и март, после един месец засушаване с последващи изненадващо ниски температура. Независимо от това е много рано да се прогнозира в крайна сметка количеството на реколтата, още повече, че както за всички земеделски стопани и тук водещо е времето. Ако то се задържи продължително влажно и прохладно има шансове всички пъпки да се задържат и да разцъфнат. Затова сутрините трябва да бъдат с хубава роса, добави Милена Радева. На този етап кооперацията не се оплаква от липса на работна ръка, цената за която си остава като миналогодишната - 70 ст за килограм. 
 
Кооперацията обработва 150 дка рози, но като цяло в землището на община Сопот декарите се увеличават всяка година. Много частни стопани вече залагат на розопроизводството и има хора с по 10, 25, 50 и до 80 дка нови розови масиви, добави Радева. От липса на берачи на рози се оплакват обаче розопроизводителите от землището на карловското село Иганово. Пепа Керезова, председател на Земеделската кооперация добави, че тази година ромите, които са основната работна ръка в района и всяка година кооперацията разчита на тях, масово отказват да берат розовите масиви. Тя също очаква по-слаба реколта заради по-лошите климатични условия тази зима, което по думите й ще доведе и до по-ниска средна цена. По-малко пъпки и по-нисък добив очакват и розопроизводителите в село Климент, община Карлово, където има най-много розови масиви. 
 
Според Мано Манов, розопроизводител и кмет на селото, брането на розовия цвят е започнало при сравнително добра цена - 2,50 лева /кг с очакване да се вдигне. При интензивното бране и повишаване на килограмите цената обаче ще падне драстично, прогнозира Манов. На този етап в Климент успяват да се справят с работната ръка, независимо, че площите с рози растат всяка година и в момента са достигнали 1000 дка. Според Манов има достатъчно фирми-изкупвачи и розопроизводителите могат да избират. Той отказа да коментира реколтата като цяло, тъй като по думите му "всяка кампания е различна".

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!