Резултатите в земеделието трябва да се гледат в ретроспекция – в рамките на 5-6 години. Ако миналата година, например едно поле е дало 350 кг слънчоглед, тази година дава 540 кг пшеница, не бива да очакваме следващата година то даде фантастичен добив. Това каза пред Фермер.БГ Борислав Богданов, зърнопроизводител и хлебопроизводител от Разград.

Дори и Стефка Костадинова скача, скача, но не всеки път чупи световните рекрди, нали така?, коментира Борислав Богданов:

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:


Ние имахме четири поредни много добри години във всички култури, които отглеждаме – царевица, слънчоглед, пшеница. Напълно нормално е в комбинация с интензивното плододаване от преди лошите климатични условия, които ни сполетяха в края на май и юни, да има поражения по пшеницата. Но отново казвам – тази една година не е показателна.

Качествените показатели на тазгодишната реколта към момента показват леко отстъпление в глутена, има 5% отстъпление в хектолитъра, ускорена е алфамилазната активност. Това означава, че пшеницата е започнала да се репродуцира – при следващ дъжд тя ще покълне, обясни още Борислав Богданов. 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!