Запасите от зърно в Русия намаляват на фона на голям износ и по-ниска реколта в сравнение с предишната стопанска година.
 
 
В началото на февруари резервите са били 31,2 млн. тона, показват отчетите за различните категории предприятия без най-малките, съобщи руският аналитичен център „СовЕкон“.
 
За сравнение по същото време на миналата година количеството е било 35,7 млн. тона или с 14% повече, сочат данни на националната статистика. Освен това е налице ускорено понижаване на запасите. Докато в началото на януари те са били с 22% под равнището на миналата година, на 1 февруари количествата вече изостават с 26%.
 
Запасите от пшеница в различните категории предприятия в началото на този месец са намалели до 18,8 млн. тона при 21,7 млн. тона месец по-рано или с близо 31% спад в сравнение с началото на февруари миналата година.
 
По оперативни данни на федералните митници към 21 февруари т. г. от Русия са изнесени 33,4 млн. тона зърно, което съответства на миналия сезон. Реколтата от зърнени култури като цяло през 2018 г. е 113,2 млн. тона при 135,5 млн. тона година по-рано.
 
 
Сегашното равнище на запасите от зърно и конкретно от пшеница не са рекордно ниски. Преди 4-5 години те са били още по-малки или близки до показателите на сегашната стопанска година.
 
Например на 1 февруари 2015 г. резервите от зърно в страната са били 29 млн. тона, в това число 15 млн. тона пшеница, а година по-късно зърнените култури са били 31 млн. тона, от които 18 млн. тона – хлебно жито.
 
Темповете на износ през февруари са се забавили, отчитат експертите. Тяхната прогноза е, че през този месец са изнесени изнесени 2,4 млн. тона зърно, включително 2 млн. тона пшеница. През януари експортът се оценява на 3 млн. тона зърно, от тях 2,4 млн. тона - пшеница.
 
Запасите от зърно са ниски, особено в експортно ориентираните региони в Южна Русия. Ситуацията обаче е далече от критичната зона, затова не е реалистично да се очаква скорошен ръст на цените, смятат анализаторите.