Оценката за месец ноември за световната реколта от царевица през 2017/18 отново бележи повишение, със рекорден добив за САЩ, което компенсира загубите от Украйна и Русия. Това стана ясно от доклад на Американския департамент по земеделие (USDA) от месец ноември за световното производство, търсене и предлагане на зърно.
 
 
Продукцията в ЕС също върви нагоре, но все още е на по-ниски нива от производството през 2016/17 година, пише още в анализа.
 
Оценка за реколтата от царевица за по-важните производствени региони в света (млн. тона)
 
Оценките на анализаторите от „Стратиджи Грейнс“ за производството при царевицата в ЕС за стопанската 2017/18 са повишени този месец с 0,3 млн.тона на 59,3 млн.тона. Продукцията е нараснала във Франция, Австрия, Португалия, Унгария и Словения, но върви надолу в страните от Бенелюкс и Чехия. 
 
Оценка за реколтата от царевица за по-важните производствени региони в света (млн. тона)
 
 
Данните от прогнозата на Международния съвет по зърно (IGC) сочат растеж с 5,5 млн.тона в световното производство на царевица и достигане до 1039,8 млн.тона. Таблицата показва, че продукцията в САЩ е със 7,6 млн.тона по-висока, достигайки 370,3 млн.тона. По-съществено понижение се наблюдава в Украйна (с 1,5 млн.тона).
 
Данните на ЕК пък сочат скок от 3,7 млн.тона в производството в ЕС в сравнение с прогнозата от месец октомври – 62,2 млн.тона.