Рекордните 1,3 млн.тона американска пшеница купи Китай в поредица от сделки на стоковите борси само за седмица, предаде агенция Ройтерс.

 

В момента цените на американска пшеница са едни от най-сниските за последните години, което е и сред основните причини за историческият износ към Азия.  Заради големите поражения, които Китай понесе заради обилните дъждове, се очакват още големи сделки за внос на зърно. Към момента американската пшеница е с 20$ по-скъпа от френската и 26$ по-скъпа от руската, на база ценови нива FOB, на един от най-големите вносители на зърно в Света - Египет.

 

Цената на пшеницата от реколта 2013 в Европа се задържа през последните няколко дни на нива около 199 евро/тон.


Серия от сделки на експортните пазари продължиха да подкрепят цените, с увеличаването на доларовият индекс до три-годишен връх, което очертава  потенциално по-добро развитие на цената на европейската пшеница от мрачните прогнози, по-рано този месец.

 

Цената на пшеницата в Европа в момента зависи до голяма степен от ситуацията с прибирането на реколтата, което започва по протежение на брега на Атлантическия океан. До момента първите данни са за средни добиви от 713 кг./дка. Анализаторите не очакваха жътвата на пшеница в Западна Европа  да започне преди средата на юли заради мокрото и хладно време през пролетта, което забави растежа на културите, но топлото и слънчево време през изминалата седмица бе в полза на завършване на растежа на зърнените култури.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!