Турските фермери постепенно увеличават производството на краставици. По данни на анализатори от EastFruit през 2018 г. е събрана най-богатата реколта минимум от 2001 г. насам. За това свидетелстват последните отчети на Института по статистика на Турция, пише изданието. 

Прогноза: Ръст на цените на плодовете и зеленчуците
 
По официални данни през миналата година южната ни съседка е събрала 1,85 млн. тона краставици, което е повече от година по-рано. 
 
През 2017 г. в Турция е прибрана реколта от 1,83 млн. тона краставици, което по това време беше най-добрият резултат за последните 18 години.
 
Според профилирани експерти стремежът на турските земеделци да увеличават обемите на производство на краставици е мотивиран от достатъчно високото търсене на външните пазари. Това потвърждава и официалната статистика. 
 
Ако още през 2017 г. обемът на износ на краставици от Турция възлизаше на 49 хил. тона, то година по-късно износът се оценява на 66 хил. тона. 
 
Както отбелязват самите турски доставчици, най-активно на този етап краставици от Турция купува Русия. Страната увеличава вноса след отмяната на забраната му.