За рекордна царевична реколта в размер на 14 млн. тона, съобщават от румънското аграрно министерство.  Тазгодишното производство е с 45 %  над това от миналата година. 
 
 
Досегашният румънски рекорд при царевицата е от 2014-та. Тогава стопаните ожънаха 11 милиона тона.
Съобщението на агроведомството изненада експертите, след като от Европейското сдружение на зърнените търговци бяха прогнозирали едва 10 млн. тона. През последните години румънските площи, засети с царевица, варират около три милиона хектара, с изключение на 2010-та, когато за културата са били отредени само два милиона хектара. Според Букурещ средните добиви тази година са в размер на 6 тона от хектар, което е най-добрият резултат за всички времена. 
 
Миналата година фермерите прибраха средно 4 тона от хектар, а през досегашната рекордна 2014-та добивите се движеха около 4,5 тона. Данните на румънското министерство се различават от тези на Сдружението на зърнените търговци. Неговите експерти за миналата година са изчислили среден добив от 4 тона. Вътрешните нужди от царевица в Румъния са за близо 5 млн. тона , което означава, че за износ остават около 10 млн. тона. В последно време страната изнася предимно пшеница. Експортът на царевица за периода от януари до септември 2017 г. е под 1,5 млн. тона, на стойност 338 млн. евро.