Земеделските земи в областите Враца и Монтана са буквално под вода след поредните проливни дъждове с буря снощи. „До 180 л/кв. м дъжд се изсипа вчера и продължава да вали. Нивите са под вода, в много населени места бурята е отнесла покриви на къщи. Сред най-засегнатите са землищата в общините Борован и Криводол. В Девене е отнесен дори мостът“, сподели за Фермер.БГ Румяна Ангелова, председател на Врачанския съюз на зърнопроизводителите.

 

В Северозападна България жътвата на пшеница не е приключила, тъй като от почти 2 седмици машините не могат да влязат в масивите. „Зърното, което е все още на полето, вече е невъзможно да бъде прибрано. Към момента не можем да кажем какъв процент от реколтата е напълно провалена. Тепърва предстои обследване, но кога ще бъде направено също не е ясно, защото нивите са недостъпни“, коментира Ангелова.

 

Тя очаква от следващата седмица производителите от региона на Враца и Монтана да имат повече яснота за процента провалена реколта. Сериозни поражения има и по пролетните култури. Част от масивите със слънчоглед са под вода, масово е полягането, на много места има скършени растения.

 

Комисиите от земеделските служби по места тепърва ще установяват щетите и по пролетните култури. Румяна Ангелова допълни, че ще настояват пред МЗХ да се осигурят необходимите средства за борба с градушките, защото метеорологичните прогнози за цяла Северозападна България не са оптимистични и за следващите 2 седмици.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!