От началото на новата земеделска година - 1 октомври, Министерството на земеделието и храните започва да прави регистър на зеленчукопроизводителите, обяви в Пловдив земеделският министър проф. Димитър Греков при откриването днес на първия в България пазар на българските производители, цитиран от агенция "Фокус".


"Тук не става дума за облагане с данъци, от което се страхуват нашите производители, а по-скоро да имаме представа какво е количеството продукция, което можем да предложим и за износ оттук нататък", заяви министърът. По думите му зеленчукопроизводителите ще могат да се регистрират напълно безплатно и по електронен път. "Специалисти от земеделското министерство ще тръгнат по цялата страна, за да консултират и подпомагат производителите в този процес. Дадени са указания да се достигне до всяко населено место, тъй като засега много от производителите в страната не знаят нищо за много неща за подкрепата на правителството", каза Греков.


Точно затова в Министерството на земеделието и храните се създава нова дирекция за анализ, контрол и планиране на продукцията на българските производители на пазара. От 2015 до 2020 година производителите трябва да получават 15% от подкрепата на ЕС, уточни министърът. Тази година средства за зеленчукопроизводителите са предвидени, определени суми ще вземат и овощарите, но те са малко.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!