Нова схема за източване на държавния бюджет е разкрита от полицията във Велико Търново. Системата се осъществява чрез износ на люцерна за Китай. Разследваното дружество имало складова база в старата столица и изкупувало люцерна от страната на цена около 200 лв. за тон. След това обаче декларирало вътреобщностни сделки в рамките на Европейския съюз на драстично високи цени – над 350 евро на тон фураж. Разследващите органи се усъмнили в износа, след като засекли многократно прехвърляне на дружеството на различни лица със собственост в офшорна зона на китаец, съобщава Борба.
 
Данъчните засекли само за няколко дни износ на близо 500 тона люцерна за над 3 млн. лв. по документи и начислен ДДС от сделките за близо 600 000 лева. При данъчна ревизия дружеството било наказано с над 200 000 лева за съмнителните операции.
 
Едната схема за източване на бюджета с фиктивен оборот в рамките на ЕС била деклариране като внос от Румъния. На митницата била обявявана стойност от 8000 евро на камион фураж, но сделката била фиктивна. Вниманието на институциите заострили земеделски производители, които съвсем случайно разбрали, че продават люцерна на една цена, а после тя се изнася в чужбина на друга.
 
Участниците в схемата имали и втори канал за износ до Китай. Пратката се прекарвала през Турция, а за получател се сочела турска фирма.