Тридневните Дни на полето нагорещиха страстите в родното земеделие – буквално и преносно. Под палещите лъчи на юлското слънце в землището на село Гешаново среща си дадоха 56 фирми от агросектора.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

„Завърши едно прекрасно начинание, сътворено с много желание, упоритост, воля и търпение. Това беше първата стъпка от дългия път, който е пред нас и имаме да извървим. Видяхме пропуските си, видяхме нови възможности и разбира се, ще се възползваме!“, заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, организатор на земеделския форум на полето. 

След дадената заявка за следващи издания на „Ден на полето“ в различни части на страната, започва подготовката им. Идеята е те да се случват на ротационен принцип и да стават арена за споделяне на добри практики, проблеми, контакти с изпълнителната власт и науката, категорични са от добруджанската организация.

И тъй като земеделското производство е пряко зависимо от капризите на природата, точната дата на следващото издание е трудно да се фиксира. Едно е ясно – ще бъде веднага след жътвата на пшеница, така, както беше обявено в Добруджа. Веднага след прибирането на реколтата стопаните ще могат да обсъдят заедно както добиви и качество, така и пазара на зърното, който през настоящата година поражда много тревоги. 

„Платформата в Гешаново стана благодарение на юнските дъждове. Тогава паднаха около 120 литра дъжд, но пак след известно засушаване. Ако не завали през следващите дни, царевиците ще приключат с развитието си и няма да имаме добива, който очакваме - така както се получи с пшениците. За колегите, които през юни имат само 30 литра дъжд, там ситуацията е ужасна“, върна се към реалностите стопанката.

Засушаването е повсеместно и постоянно явление през последните години. То изправя земеделските производители пред редица предизвикателства и изпитания. Затова тук е важна ролята на семенарските компании, които следват изискванията на стопаните и нуждите на прякото производство, като излизат на пазара със семена, устойчиви на суша, издържащи на болести и атаки на неприятели.

Важна е и ролята на държавната администрация, която определя правилата, по които работи всяко стопанство. Важни са и иновациите при земеделската техника, които издигат прякото производство на по-високо ниво. 

"Това беше нашата цел - да съберем на едно място всички, свързани със земеделието, и с цената на много усилия - наши, на партньорите и на вас, медиите, успяхме!", заключи Радостина Жекова.