Ново проучване доказва, че поддържането на разнообразие от растителни видове, чиито корени имат полезни свойства е ключът към хубавата почва, съобщиха от Ecology Letters.  
 
 
Когато става въпрос за подобряване качествата на почвата, хората обикновено търсят решение в химическата промишленост. Вследствие на климатичните промени и замърсяването с отровни химикали, този ценен ресурс бива съсипван. Решението - повече растителни видове - по-здрава почва.
 
Корените на растенията способстват почвите да станат по-устойчиви на ерозия и да се подобри способността им за поемане на вода. Това от своя страна пък може да е от полза в предпазването от наводнения, които не рядко стават причина за съсипване на реколтата. 
 
Екип от учени от Великобритания, Холандия и Германия, представиха ново доказателство за това, че по-голямото разнообразие от растения подобрява почвената структура, съответно и цялостното й здраве.
 
 
В серия експерименти, проведени във Великобритания и Германия, учените тествали стабилността на почвената структура, когато са засети различни треви, билки и бобови култури. Те открили, че почвената структура е подобрена при по-голямо разнообразие от насаждения и че свойствата на корените на различните растения са били водещият фактор в поддържането на почвата здрава.
 
"Това изследване предлага ясно доказателство, че чрез по-голямото видово разнообразие можем не само да повишим екологичната стойност, но също да осигурим степен на защита за нашата почва, което е добра новина за бъдещето", обяснява д-р Гулд от Центъра по околна среда към университета в Ланкастър.
 
Корените на насажденията проявяват различни положителни качества. Например бобовите култури спомагат за това почвата да поема по-добре вода. Кореновите системи на тревите пък правят почвата по-устойчива на ерозия. А комбинирането на тези полезни свойства на корените в почвата води до подобряване ефекта от тях.