Делът на зърното от Черноморския регион на международните пазари е не по-малък от 20%, пише специализираният сайт UkrAgroConsult. 
 
 
Според Елисавета Малишко, цитирана от изданието, се очаква по-голяма част от зърното в региона да обезпечи потреблението на пазарите в Африка и Азия. 
 
„Преходните запаси в региона остават високи, като реколтата ще се запази на нивата от 2016 г. и за Украйна се прогнозира реколта от 60-65 млн. тона зърно”, заяви тя.
 
Според статистиката, ако през 2012 г. най-големите производители в региона - Русия, Украйна и Казахстан са предлагали на пазара общо 40 млн. тона зърно, през миналата година експортният им потенциал е възлизал на 86 млн. тона. 
 
 
Производството на трите страни също е отбелязало съществен ръст в последните пет години от 126 млн. тона през 2012 г. на 203 млн. тона през 2016 г.
 
В момента, по думите на Малишко, се наблюдава увеличено търсене на зърно особено на африканския пазар, като към 2025 г. се очаква търсенето на пшеница и царевица в Азия да се увеличи с 10%, а в Африка с 19% и 26%.