Обхватът на националната система за борба с градушките ще се разшири, така че да постигне покритие до 90% от обработваемите земеделски земи, съобщи правителствената пресслужба.
 
 
За сравнение сегашната система за защита с противоградни ракети защитава 35-40% от обработваемите земи. Министерският съвет одобри проект на Закон за превенция от неблагоприятни климатични събития, добил популярност като закон против градушките. 
 
„В него се предвижда да бъде създадена ефективна система за управление на риска от неблагоприятни климатични събития, която да покрива територията на цялата страна“, отбелязва съобщението.
 
Ще бъде създадено държавно предприятие, което да управлява риска от някои природни стихии. Дружеството ще организира и провежда на активни въздействия срещу градушки. 
 
То ще извършва радиолокационно площно измерване на валежите и осигуряване на радарна метеорологична информация на други заинтересувани ведомства.  „Дейността на предприятието ще се извършва на основата на споделено финансиране между държавата и земеделските стопани“, отбеляза пресслужбата.
 
Преди месец министър Румен Порожанов обясни пред Фермер.БГ, че идеята за задължителни вноски от застрахователни компании не е приета добре от тях и затова е отпаднала. Затова ще трябва да се увеличат отчисленията от фермерите. Първоначално заложената вноска от 0,50 лв. на декар ще се увеличи на 0,75 лв./декар, отбеляза той.
 
 
„Предвижда се разширяване на обхвата на системата за борба с градушките, като ще се постигне защита до 90% от обработваемите земеделски земи в страната, за които не са налице забрани и ограничения от различно естество, както и урбанизирани територии, за които съществува техническа възможност“, коментираха от правителствената пресслужба.
 
Оттам допълниха, че разширяването на обхвата ще се постигне чрез доизграждане на ракетния способ за градозащита, както и чрез въвеждане на самолетен способ за защита. Ще бъдат оборудвани и 4 допълнителни радарни станции. Това ще позволи получаване на радарна информация за цялата страна. Материално-техническата база на сегашните ракетни площадки ще бъде осъвременена.