От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) „се стремят да монополизират пазара“ на горива колкото и „неприятно нещо да са монополите“. Това каза в сутрешния блок на Нова Телевизия Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 
 
Поводът е изявление на БПГА, в което се посочва, че в осъществените в последните месеци 120 проверки на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), са разкрити съществени отклонения в качеството на предлаганите горива от т.нар. ведомствени бензиностанции и други обекти. В същото изявление се посочва, че течните горива, предлагани на пазара от компаниите, членуващи в БПГА, отговарят на нормативно-установените качествени изисквания. 
 
Според Радослав Христов ведомствените бензиностанции не са проблем на държавата – ни най-малко. Проблемът е в качеството на горивото на пазара – кой го произвежда, как го внася... Ведомствените бензиностанции си продават гориво съвсем законно – те си имат измервателни устройства, фискална памет, касови апарати и т.н. независимо, че са по-малки, коментира Христов. Според него явно има и земеделски производители, които продават горива незаконно от своите обекти, но тук се измества фокусът, когато става дума за некачествени горива.
 
Според Христов именно в големите вериги има много нарушения, които са скрити от Агенцията по метрология и стандартизация.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!