Работна група в Министерството на земеделието ще изготвя стратегия за регионални продукти, съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев на заседание на Националния съвет по туризъм в Сливен.

Социалната условност в земеделието - трябва ли да се притесняват фермерите?

Той подчерта възможностите на европейските схеми за качество. С тях могат да бъдат защитени както хранителни и селскостопански продукти, така и напитки, вина и други.

По думите му кулинарно-виненият туризъм има голям потенциал. Той трябва да бъде включен в стратегиите и дейностите на сектор „Туризъм“.

„Имам наблюдения, че в дестинация Южно Черноморие липсва включването на Странджански манов мед. Той е на най-високо ниво на защита по европейските схеми за защитено наименование за произход. Мановият мед е уникален продукт, за който има търсене на световния пазар“, добави още заместник-министърът. 

Според него българските вина със защитено наименование за произход и защитено географско указание също не са част от националната ни визитка за туристите. А тенденцията е клиентите да се интересуват все повече от малките производители и техните регионални продукти.