Земеделски производители алармираха Фермер.БГ за законови пропуски в процедурите за данъчно облагане в аграрния сектор. В земеделието много често  не се мисли мащабно, а всичко се решава на парче или пост фактум, категорични са стопаните.


Конкретният казус, изправил на нокти земеделските производители-физически лица е свързан с преотстъпването на корпоративния данък по реда на чл. 189Б от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) и на данъка върху годишната данъчна основа по реда на чл. 48, ал. 6 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).


Проблемът с данъците е наболял и общ и ще търсим решението му, категорични са фермерите, регистрирани като ЗП-физически лица, но не и по Търговския закон. Вече подготвят писмо до Конституционния съд, до Парламента, до Омбудсмана и до Националната асоциация на зърнопроизводителите.

 

Законов пропуск или кой как тълкува данъчните закони? Какъв е казусът?

До миналата година всички регистрирани земеделски производители имаха право да приспадат данък 60% с условието, че направят инвестиция в следващата година за двойно по-голяма сума. Условие на Европейската комисия ( ЕК ) по отношение на допустимите инвестиции е да не са повтарящи се (да има вече такъв актив), както и инвестицията  да не е субсидирана по друга програма (Помощ 546/2010 (публикувана на 11 февруари 2011) за инвестиции в земеделските стопанства чрез преотстъпване на корпоративен данък).


Едно от условията, които ЕК поставя, е земеделският производител да не е в затруднено положение. „Понятия „несъстоятелност” и „ликвидация” няма, определението е „затруднено положение”.

 

В данъчното, обаче, наред с всички отговори, които сме получавали досега, ни казват: щом ЗП не е регистрирано по Търговския закон (ТЗ), не може да бъде обявено в несъстоятелност или в ликвидация. Питаме – ако един земеделец е излязъл на печалба и иска да приспада данък, то за каква несъстоятелност и за каква ликвидация изобщо става въпрос? Излиза, че данъчните не могат да определят статута на физическото лице”, споделят стопани. До миналата година проблем не сме имали, признават. Данъкът е приспаднат, минали са и ревизиите.

 

Сега данъчните декларации на нерегистрираните по ТЗ се връщат.

Земеделски производители , подали декларации в интернет, споделят, че „минават”, но когато почне ревизията и дойде моментът за възстановяване на ДДС земеделецът си получава ДДС-то, но заедно с него акт, в който е записано, че нямат право на възстановяване на ДДС. Следователно е дължимо. Защото не са регистрирани то ТЗ.


Законът за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП) е определил що е то „земеделски производител”. "Земеделски производители" са физически и юридически лица, които произвеждат непреработена и/или преработена растителна и/или животинска продукция и продукция от риба и аквакултури, предназначена за продажба. Съгласно чл. 189б, ал. 2 от ЗКПО корпоративният данък се преотстъпва, когато са изпълнени едновременно условията по т. 1, 5 и 6”.


С Решение на ЕК от февруари 2011-а нотифицираната от България държавна помощ по чл. 189Б от ЗКПО се обявява за съвместима с чл. 107, параграф 3, буква „в” от Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС).

 

Фермер.БГ попита юристи от НАП по казуса и за условията, на които трябва да отговарят земеделските производители.

Отговорът: „Данъчно задължените лица, регистрирани като земеделски производители, могат да избират дали да се възползват от предоставеното данъчно облекчение. Правото на избор лицата упражняват при попълване на годишната данъчна декларация по чл. 92 от ЗКПО за съответната година. Ако лицата са заявили желанието си да се възползват от данъчното облекчение, за тях е налице възможност да преотстъпят, тоест да не внасят ефективно в републиканския бюджет, корпоративен данък в размер до 60 на сто от данъчната им печалба за дейност по производство на непреработена растителна и животинска продукция. Определянето на размера на преотстъпения данък се извършва от самите данъчно задължени лица като същия зависи не само от размера на данъчната печалба от посочената дейност, но и от финансовите им възможности за собствено участие. При условие, че лицето е реализирало висока данъчна печалба, но размерът на планираната инвестиция е по-нисък, за лицата съществува възможност да преотстъпят по-нисък размер на корпоративния данък от 60%, но остава законовото задължение да инвестира преотстъпения данък в нови активи до края на следващата година. Данъчно задължените лица, които не се възползват от предоставеното данъчно облекчение, изпълняват изискванията на общия ред на данъчния закон”.
Неофициално казват, че те са само изпълнители, а не автори на законите.

 

Промяна в статута – гориш по ПРСР

Проблемът, според земеделските производители, не е в това дали ще са физически лица, ЕТ или друго юридическо лице. „Данъчни задължения имаме всички. Ние сме съгласни да си сменим статута, но имаме договори по Програмата за развитие на селските райони, мярка 121. По тази програма има изрично условие ЗП да не променя статута си пет години. Какво правим тогава?”, разсъждават земеделците. Стигат до извода, че някой неправилно или некомпетентно тълкува законите и евродирективите.  В ЕС няма понятие „ЗП-физическо лице”, всички са юридически лица. В България, обаче, беше дадена законова възможност ЗП да е свободна професия.


„Промяната в законите започна когато земеделските производители започнаха да печелят – нали трябваше веднага да бъдат „обхванати” данъчно. И тогава започнаха промени – недовършени, необмислени и с много пропуски”, заявиха пред Фермер.БГ стопани, засегнати от промените.

Пропуск ли е от страна на методолозите на ЗДДФЛ или проява на явна дискриминация по отношение облагането на физическите лица, регистрирани по ЗДДС, питат земеделците. Притеснени са и от слуховете от последната седмица, че данъчните имали право да им изискат приспаднатия и за миналата година данък, въпреки че те са направили изискуемата от тях инвестиция.

 


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!