Има кръстопът, има много отворени теми с новата ОСП.  Всичко е много сложно и много трудно, особено в ЕС, където трябва да съберем мненията на 27 страни-членки. 
 
 
Съчетаваме и нашите си вътрешни проблеми. Неслучайно трябва да се занимаваме периодично с една или друга тема, която се е появява от нещото или от нищото. Говорихме за газьола на лято, а сега пак. Смятам, че отново ще се преборим, така че българският земеделски бранш да работи спокойно. Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов по време на Осмия национален семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 
 
„Дали ще бъдат 5-те кьошета, дали ще е кръгово движението, посоката е една. Особено в зърнопроизводството. По мое мнение, вие сте в правилния коловоз, защото българското  зърнопроизводство е на световно равнище като технология, ефективност, производство и присъствате на международния пазар с едни борсови стоки“, каза Порожанов. Той посочи, че през тази година е имало проблем с качеството, но пък цените са по-високи с 22% 
 
Министърът засегна и друга важна за земеделците тема – таванът на плащанията. 
 
„Земеделието е световна конкуренция, не се поддържа от семейните фермери, няма как да сме конкурентоспособни на американските фермери, на Азия. 
Световната търговска асоциация се опитва да прави баланс в подпомагането, но винаги има изкривяванията. 
 
Не можем да бъдем зелени, когато сме на червено. За да имаме зелени изисквания, трябва да изпълняваме съответните изисквания, които не са безплатни. 
 
 
Таван трябва да бъде политика на всяка една страна-членка – по-голямата част от държавите в ЕС мислят така. В момента подготвяме заданието SWAT анализ и стартът ще е евентуално през декември. Този анализ ще изведе цели, инструменти и начина, по който ще бъде финансирането“, каза министърът. 
 
По думите му има опция за опростяването, но трябва, за да стане то, трябва да се направят много сложни неща. 
 
Порожанов припомни, че темата за бюджета е важна и със сигурност България е за запазване на бюджета, какъвто е в сегашния програмен период. 

Следете темата и на cap4us.fermer.bg