До 2030 г. производството на домати в ЕС не се предвижда да расте, а може да намалее с около 1,4%, в сравнение с периода 2014-2016 г. Това сочи доклад на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (CAPA).
 
 
По техни данни ЕС произвежда около 18 млн.т. домати само през 2016 година. Около 40% са за прясна консумация , а 60% са за нуждите на консервната промишленост. Испания, Италия, Холандия, Полша и Франция произвеждат 75% от доматите за прясна консумация, а Испания, Италия и Португалия дават 95% от доматите за консервната промишленост.
 
В количествено отношение производството ще намалява, но в стойностно изражение се очаква увеличение, което се дължи от преориентиране на производството към по-качествени сортове, с по-нисък среден добив, като коктейлни домати, пише още в анализа на CAPA.
 
 
Очаква се вносът да расте, заради силната конкуренция при доматите от трети страни, като до 2030 г. консумацията на пресни домати може да падне от 15 кг. на човек до 14,4 кг. Основните тенденции в бъдеще ще бъдат насочени към увеличаване на производствения сезон, което ще бъде предизвикателство към северните страни, които, за да получат по-висока възвращаемост ще се налага да влагат повече средства.
 
В следващите зимни месеци се очаква цените на доматите да продължат да растат и да останат близки до тези в предишната година, когато вследствие на лошото време цените скочиха драстично, прогнозират от центъра. 
 
Повишението на цените на доматите на едро в Източна Европа достига 1,4-1,6 евро/кг, сочи още анализа.