След като от близо месец държавата започна масирани проверки на вносителите на плодове и зеленчуци по границите и на тържищата във вътрешността на страната, българските стопани по-лесно намират пазари за стоката си. В това са категорични производители от Любимец, които отчитат раздвижване на пазара в района.

 

"Изкупните цени на едро не са повишени, но пък напоследък се радваме на по-голямо търсене на нашата стока“, коментират фермерите. И допълват, че на пазара в Любимец почти няма външна стока. Убедени са, че това е добре, защото българинът заслужава да яде качествени зеленчуци, а не да се тъпче с нитрати, само заради ниските цени.

 

Килограм домати на тържището в Любимец се търгува на едро по 35 ст., но преди месец цената била под 30 ст. и производителите оставили за известно време стоката да гние направо на корените. Напоследък производителте отчитат и раздвижва не пазара на дини и пъпеши. Килограмът на дините на пазара в Любимец на едро е между 9 и 10 стотинки. Пъпешът се търгува за 50 ст.

 

Производителите са обнадеждени, че трудът им не отива на халос и че успяват, макар на по-ниски цени, да избият от количеството продажби. Фермерите са доволни и от факта, че тази година дините и пъпешите са включени в списъка на плодовете и зеленчуците, чиито производители ще получат по 44 лв. на декар евросубсидии за торове, семена и препарати.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!