Използването на програмата за сателитно заснемане на земеделските площи в България GeoSCAN вече дава първите резултати по българските полета. За да разбере какви са реалните ползи  от нейното прилагане в стопанствата, Фермер.БГ се срещна с няколко земеделски производители, които вече работят с иновативната технология.
 
 
При разговорите ни със земеделците, едно нещо определено стана ясно – тези от тях, които прилагат GeoScan в своите стопанства, са с една крачка пред своите колеги по отношение на цялостното състояние на посевите и това е било полезно през пролетната кампания на полето.
 
Георги Калинчев е председател на кооперация ЗПК Единство, която обработва 13 000 дка земя в землищата на община Раднево. Пред нас той сподели своите първи впечатления от използването на Geoscan: “Бих казал, че GeoScan е един чудесен начин да следите посевите по всяко  време на тяхната вегетация, да ги наблюдавате в реално време и евентуално да реагирате на време, ако някъде посевите не се развиват добре, чрез прилагане на съответните агротехнически мероприятия, така че на жътва да се радвате на един по-добър добив. Бих препоръчал GeoScan на колегите да я ползват! Вече имаме няколко снимки, качени от сателит. Предимно агрономът следи нещата, но и аз от време на време си позволявам да видя докъде е стигнало развитието на посевите.“
 
 
Георги Калинчев сподели, че първите сателитни снимки са го подпомогнали  във важен момент, когато не е било възможно обхождане на парцелите поради интензивните пролетни валежи. Чрез  GeoScan земеделецът е успял  да следи състоянието на посевите отблизо.
 
Това, което прави програмата изключително полезна е, че на базата на сателитните снимки е уловен  и невидимия за човешкото око близкия до инфрачервения спектър на светлината, отразен от сърцевината на растителните органи /листа, стебла и др/. Чрез тези данни, съдържащи се в снимките, софтуерен алгоритъм пресмята вегетационния индекс в рамките на скала от 0 до 100. Той  показва състоянието на растителността, кoято е заснета и с него се вижда къде са силните и по-слабите зони в един парцел.
 
Това потвърждава и земеделецът Пламен Виялишки от гр. Бяла Слатина, който стопанисва 20 000 дка земя в района: „Новата услуга GeoScan беше представена като иновация на Националния семинар на НAЗ в Пловдив и решихме да  използваме тази услуга в нашето стопанство, като чрез нея имаме информация какво се случва на нашите полета по всяко време. От офиса може да погледнеш и да се запознаеш със състоянието на полето. Налични са вече първите три снимки, доколкото имам информация и виждам. На последната снимка доста добре се вижда , какво се случва на нашите полета. Тази услуга на GeoScan  винаги има една опция, когато може да видиш едно поле, в какъв процент имаш лоша, средна, хубава пшеница. Това визуално на полето, няма как да бъде видяно и не може да оцениш реално какво се случва, ако го няма GeoScan. Процентно системата го смята много точно и прецизно.“
 
Услугата GeoScan не изключва посещенията на полетата, категорични са клиентите, които вече работят с програмата.  Двете направления на работа взаимно се допълват, като GeoScan позволява на фермерa много точно да разбере кои зони в полетата имат нужда от по-внимателно обхождане и наблюдение.
 
Посетихме и стопанството на младия фермер Зарко Иванов, който обработва 4300 дка в землищата на общ. Бойчиновци, за да разберем имат ли полза по-малките стопанства  от използването на програмата GeoScan. От нашия разговор стана ясно, че новата програма е изключително полезна и за тях като им помага да бъдат конкурентни в производството си.
 
„Kато цяло ние сме отворени към новостите и всичко което излезе по-ново и по-атрактивно, искаме да се докоснем до него и да видим плюсовите и минусите от неговото използване. Като цяло отначало си мислихме, че програмата е подходяща по-скоро за големите стопанства и фермерите, които не ходят да си обикалят нивите, тъй като ние сме малко стопанство и аз  си карам трактора и си обикалям нивите сам.  В последствие разбрах, че не е точно така, понеже бях си наторил пшеницата , седях си в трактора, обиколих я цялата и си мислих, че е равномерно. В последствие като излязоха снимките, ясно се виждаха петна – че там при пшеницата нещо не върви. Ходих пак до там, но с просто око не се виждаше. Ефектът се видя две седмици по-късно, а при Geoscan – 15 дни по-рано. Имаме наблюдение върху нивите, и както беше и в самата реклама, виждаме невидимото и сме един крак по-напред и имаме време да реагираме преди да е станал видим проблемът“, разказа Зарко Иванов. 
 
 
Зарко Иванов следи получените сателитни снимки от системата GeoScan, като използва програмата през мобилното си устройство. Това му е изключително полезно  в активната пролетна кампания, когато  е постоянно на полето, както и в момента. Той е изключително доволен и от факта, че до средата на програмата разполага със седем снимки, при очаквани за целия сезон пет, което му дава да наблюдава доста динамично развитието на посевите.
 
От Техно Фарм разбрахме, че програмата се използва вече от няколко застрахователни компании и от някои от най-известните компании, които предлагат препарати и семена с цел анализ на посевите на своите клиенти.
 
Допълнителна информация за GeoSCAN можете да получите от компанията, разработила продукта – Техно Фарм ООД на телефон 0892 609 405 и интернет страницата www.technofarm.bg 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!