С най-малко две седмици ще се забави брането на розов цвят в Казанлъшката долина, който още не е разцъфнал. Очакваме по-слаба реколта, съобщиха местни производители за БТА.
 
Според тях причината се крие в студената и дъждовна пролет. По традиция беритбата в розовите градини се случва в периода между 11 и 14 май. Миналата година тя дори подрани и започна още по Гергьовден, спомнят си стопаните.
 
В навечерието на тазгодишната кампания основен проблем за собствениците на розовите насаждения остава липсата на работна ръка. До момента не са сключени договори за минималните изкупни цени за килограм розов цвят, жалват се производителите.
 
 
Те са в очакване на чисто новия Закон за маслодайната роза. Преди десетина дни той мина на първо четене в Парламента. Срокът за предложения преди второто гласуване е до 3 юни. 
 
До разработването на такъв проектозакон се стигна след масовото засаждане на маслодайна роза с неясен и разнороден сортов състав. В резултат на това през последните няколко години се наблюдава свръхпроизводство.
 
Съгласно закона предстои да се създадат Консултативен съвет по маслодайната роза и публичен електронен регистър. Изкупуването на розов цвят ще става само с писмен договор, а дестилериите са длъжни да декларират капацитета за производство. 
 
Новият закон регламентира и защитеното географско указание „Българско розово масло“. Ясни са и глобите за производство и преработка без вписване в регистъра, както за подаване на неверни данни.