Добруджанският съюз на зърнопроизводителите очаква цената на хлебното зърно в региона да се повиши в близките месеци с 10 на сто - до 330 лева за тон.
 
 
Пазарът сега е замрял, фуражната пшеница вече е изнесена, а зърнопроизводителите съхраняват почти само хлебна в търсене на по-висока цена, обясни пред БТА председателят на браншовата организация Костадин Костадинов.
 
С всеки месец разходите за обгазяване на зърното и поддържане на складовете растат, а цената от 290-300 лева за тон пшеница в началото на януари е с 5-6 на сто по-ниска в сравнение с миналата зима.
 
 
Пшеничните посеви в Добричко, които ще дадат новата реколта, са в много добро състояние, добави председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 
 
Поради сравнително високите температури от 10-15 градуса над нулата на места вегетацията на младата пшеница се възобновява. Посевите през януари трябва да "спят" и затова в топлото време започват да изпитват глад за минерали.
 
След 5 февруари започва подхранването на масивите, поясни Костадинов. Зърнопроизводителите се надяват заедно с очакваното застудяване да падне и дебел сняг, за да се натрупат запаси от влага. 
 
В Добричка област, където се произвежда най-много пшеница в страната, през тази стопанска година масивите с културата достигат 1 202 000 декара.