Министър Греков дава заявка да говори с всички браншови организации в аграрния сектор.

Това казаха пред Фермер.БГ представители от бранша, които днес се срещнаха в МЗХ с проф. Диимитър Греков, за да обсъдят бъдещото си сътрудничество и насоките на работа с браншовите организации.

Оказва се обаче, че неправителствените организации в агросектора са над 40 и реално това говори за сериозно разединение между секторите на селското стопанство.

На практика у нас има само 2-3 големи браншови организации, в които членуват фермери, които имат дейности в различни сектори на селското стопанство. Именно поради това е вероятно, зам.министър да бъде излъчен от подобна браншова организация.

Браншовиците са предложили в МЗХ да има човек, който да отговаря за браншовите организации, да ги информира за всички видове работни групи, промени в наредби, законопроекти и др., както и да се гарантира от друга страна даването на писмени становища по казусите от страна на земеделските производители. Министърът е откликнал на идеята.

Министър Греков е посочил също, че очаква третият зам.-министър да бъде също номиниран от браншовите организации, но сега въпросът е в това как всички аграрни организации ще се обединят и излъчат само една кандидатура, която да ги представлява. Земеделци коментираха пред Фермер.БГ, че в действителност би било много трудно да се обединят около една номинация за зам.-министър, който да е представител от браншовите структури.

За съжаление, все още „почти всеки си робува на неговото“, а трябва да се търси балансът между всички подсектори, коментираха участници в срещата.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!