Все още няма резултат от хайката за вълци във варненското село Изворско, съобщи потърпевшата Златина Георгиева, собственик на ферма в покрайнините на населеното място. „Всяка вечер ловците дежурят, засега няма развитие“, разказва дамата.

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

Още по Коледните празници Златина и съпругът й Свилен установяват, че имат удушени телета. Следват още нападения, последното е на 6 януари. Става ясно, че вълк успява да разкъса електропастирите и да удуши общо 5 телета с тегло около 350 кг. 

Собствениците на кравефермата подават сигнали до полиция, кмет, ловни дружинки, Горското стопанство. След получаване на необходимите разрешителни за отстрел започват и хайките за хищника. Те трябва да са нощем, когато вълците са активни и нападат. 

Вече две седмици телетата стоят затворени, не са в огражденията с електропастири. „Вчера ги изкарахме, предполагаме, че това ще активира хищника и той ще се появи. Така сме в несигурност, искаме всичко да приключи“, споделя още Златина Георгиева. За да бъдат сигурни в безопасността на животните и за да имат яснота кога и къде се появява вълкът, фермерите вече са поставили камери при полетата с електропастири. Те споделят още, че всички телета са били удушени, със следи от зъби по тях, но не са били изядени. 

Преди да нападне фермата в Изворско, са регистрирани набези в близкото село Изгрев, в което са удушени 2 кози. Към момента хищното животно не е хванато. Фермерите са притеснени не само за животните си, но и за себе си.