Координираната серия от опити, провеждани от мрежата мониторингови ферми на британския Съвет по развитие на селското стопанство*, продължава своите изследвания на ефекта от внасянето на биостимулатори в пшеницата, ечемика и рапицата, съобщава propozitsiya.com, позовавайки се на британското профилирано издание farminguk.com.

Зърнопроизводител: Неоникотиноидите са единствената ни опция


Опитите ще обхванат 16 мониторингови ферми с голямо разнообразие от условия на отглеждане и ще продължат 3 години. Тяхната цел е да се решат споровете около ползата от биостимулаторите и да се предоставят на фермерите достоверни независими резултати.

Изследване на Съвета за развитие на селското стопанство, публикувано миналата година, показа съществен ръст на реколтата в голяма степен в един от опитите и ефективност на 9 от общо 11 категории биостимулатори.



Въпреки това към този момент не се наблюдава последователен положителен ефект върху зърнените култури и няма данни за рапицата.

Филип Долбир от Съвета отбелязва, че изследването демонстрира потенциала на биостимулаторите, но също така е свидетелство, че ефективността на действие на биостимулаторите до голяма степен зависи от различните условия.

Новият цикъл от изследвания притежава потенциала да изясни как всяка категория биостимулатори работи в конкретен случай.



През последните години пазарът на биостимулатори бързо расте и много производителите предлагат широк асортимент от продукти.

В опитите ще бъдат използвани четири продукти, които съдържат едновременно микробиологически и други компоненти. Учените ще проследят показатели като растеж, реколта, качество и т.н. Ще бъде изследван и икономическият ефект от използването на биостимулатори.

* Професионални организации, в които влизат фермери, доставчици, правителствени ведомства и т.н.