Синдикати и работодателски организации сключиха споразумение за минималните осигурителни доходи на хората, които са наети по трудов договор за икономическа дейност Селско и ловно стопанство за 2016 г. Това съобщи за Фермер.БГ Светла Василева от Федерацията на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ) към КНСБ. 
 
По икономическата дейност „Селско и ловно стопанство“ има  9 квалификационни групи професии, за които е определен минималния осигурителен доход за 2016 г. 


Споразумението е подписано от Националния съюз на земеделските кооперации в България, Българската асоциация на фермерите, Асоциацията на земеделските производители, ФНСЗ и НФ Земеделие и горско стопанство към КТ Подкрепа.  
 
Наетата работна ръка в сектора по основни икономически дейности и квалификационни групи професии за периода януари – април 2015, която се осигурява е 56 885 души. Най-голяма заетост има при операторите на машини – комбайнери, трактористи, механизатори 13 684 и нискоквалифицираните работници – 18 679. 
 
Светла Василева категорично опроверга появилите се в медийното пространство информации, че осигурителният доход за самоосигуряващите се като Земеделски производители, ще бъде 995 лв. „За минималния осигурителен доход на земеделските производители ние не сключваме споразумения. Те минават с промените в Кодекса за социално осигуряване, с бюджета на социалното осигуряване, който се приема в края на годината след Държавния бюджет. Решението се взема от Парламента“, обясни Василева. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!