Прибирането на десертните сортове грозде започна. В масивите на Института по лозарство и винарство в местността Томовското край Плевен гроздоберът на десертни сортове грозде навлиза в активна фаза. Средно от декар лозарите реколтират по 800-1000 килограма грозде. Притесненията на специалистите от института са, че докато в света производството на десертно грозде расте, то у нас няма пазар, тъй като България е загубила пазарната си ниша.

 

По думите на директора на ИЛВ - Плевен доц. Иван Пачев тази година реколтата от грозде е добра. Липсата на ниски температури през зимата, както и навременните пролетни дъждове в региона са сред основните фактори за ачакваната добра реколта. Добивът от десертно грозде ще бъде с 20-30% по-висок от миналогодишния. Очакванията са цените да запазят равнищата си от 2012 година. В момента активно се реколтират площите, засадени със "Супер ран булгар" и "Наслада", до дни започва беритбата на "Булгар", а  след 5 септември ще се берат винените сортове.

 

Сортовете грозде - десертно и винено, очакванията са добиви и цени, както и проблемите в лозарството и винарството ще бъдат дискутирани в рамките на Открит ден на виненото и десертното грозде, организиран от Министерството на земеделието и храните, Селскостопанска академия – София и Института по лозарство и винарство в Плевен на 28 август.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!