Земеделските производители да бъдат активни при подаването на заявленията за директните плащания през настоящата кампания. Това призова заместник-министърът на земеделието Васил Грудев по време на семинар за директните плащания в Хасково.

 

Той коментира, че заради новостите, които са въведени, кампанията е трудна, не само в България, но и в целия европейски съюз. Поради тази причина на Европейско ниво започна да се обсъжда и възможността срокът за прием на документи да бъде удължен с един месец, уточни още заместник-министърът на земеделието и храните. Дали това ще се случи, ще стане ясно едва в началото на май тази година, когато решението трябва да бъде взето от Европейската комисия. Ако това не се случи, земеделските стопани, които са пропуснали да подадат своите заявления до тогава, могат да пропуснат възможността да бъдат подпомагани чрез директните плащания, или в най-добрия случай ще понесат санкции за забавата на заявленията си.

 

Вчера на семинар в Пловдив Грудев отчете, че досега, въпреки въведените новости – задължителното правно основание за ползване и новите схеми, подадените заявления по директните плащания са над 24 000, което показва, че тазгодишната кампания върви по-добре от миналогодишната.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!