Как да използват и преработват билките ще обучават по проект жителите на общините Ловеч, Троян, Априлци и Севлиево. Проектът е на фондацията "Информация и природозащита" и се финансира от Българско-швейцарската програма за сътрудничество.

 

"Основната цел е да се разпространи информация и да се подпомогнат местните хора да се върнат към традиционни начини за ползване на билките, да започнат инициативи за добавената стойност на място, там, където са ресурсите", заяви ръководителят на проекта Светлана Аладжем. По думите й районът е един от най-богатите не само в България, но и в Европа на ценните растения за фармацията, козметиката и хранително-вкусовата промишленост. Аладжем допълни, че по-голямата част от лечебните растения се изнасят в чужбина в сурово или изсушено състояние.

 

По думите й добавената стойност и печалбата се образуват и придобиват в страни в Западна Европа, а до местните събирачи реално достига нищожна част от тази печалба. По проекта са предвидени: обучение за събирачи, оценка на ресурсите от лечебни растения в региона, създаване на информационен ресурсен център и планове за управление и устойчиво ползване на билките в общините.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!