Добруджанският земеделски институт край Генерал Тошево разработи проект за изграждане на Регионален научен център по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.
 
 
Очаква се безвъзмездната финансова помощ да бъде между 3 и 7 млн. лева. Предстои обновяване на 80% от базата на Института. Ще бъде подобрена научната инфраструктура и ще се повишат възнагражденията на научните работници, съобщи dariknews.bg.
 
„За съжаление средствата са пренасочени към Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”. Очакваме в края на юни да се вземе решение за бъдещето и изграждането на регионалните научни центрове. Нашата документация е на 80% подготвена. Надяваме се да се класираме. Имаме вече подбрани научни и асоциирани партньори”, каза директорът на ДЗИ – Ген.Тошево доц. д-р Илия Илиев.
 
Скоро ще приключи обществена поръчка за закупуване на земеделска техника за над 400 хил. лв. „Ще инвестираме в надеждна и не твърде скъпа техника, защото харчим държавни пари”, обясни доц. Илиев.
 
Институтът представи сортовете зърнено-житни култури, които се отглеждат в неговите опитни полета и производствени участъци. Посетителите се запознаха с развитието на семепроизводните посеви на сортове обикновена и твърда пшеница, тритикале и ечемик, създадени от добруджанските учени. Семената ще бъдат предлагани на земеделските производители за есенната сеитбена кампания на 2018 г.