„Аз искам да вярвам, че бъдещият президент на България няма да е нито от БСП, нито от АБВ. Ние няма да застанем зад такъв кандидат, а ще подкрепим човек, който ще излезе от демократичните среди и е показал, че е истински демократ.“ Това съобщи в Пловдив председателят на ПП Обединени земеделци, Анастасия Мозер, предаде БНР. Според нея се очаква тази есен името на кандидата на ГЕРБ и тогава ще вземат решение дали да подкрепят кандидата на партията.

 

Анастасия Мозер изрази съжаление, че кандидатите се обявяват доста късно, което не е демократична процедура. Тя подчерта, че одобрява работата на Росен Плевнелиев като президент и негова ясна позиция е много важна, защото повечето политици са популисти.

При реформаторите положението не е добро, те са малко „орел, рак и щука“, и още не могат да се съгласят на определена кандидатура, смята Мозер и подчерта, че очаква повече консолидация и диалог в център дясното.

 

В момента нито ГЕРБ, нито РБ са диалогични с нашата партия, обяви земеделският лидер и открои, че намира в това малка доза дефект на демокрацията у нас.

 

Петя Ставрева, председател на ПП Обединени земеделци каза, че те настояват за промени в Изборния кодекс и подкрепят ветото на президента Росен Плевнелиев. Задължителното гласуване може да се въведе само след референдум, смятат земеделците на Мозер, както и че е важно да се въведе електронното гласуване с реален вот, а не експериментално.