Състоянието на есенниците е добро, съобщи Александър Александров, председател на Видинския съюз на земеделските производители, цитиран от радио „Фокус“. Според Александров при пшеницата се наблюдава фаза трети лист. Благодарение на относително топлото време през месец ноември, включително и късното засятата рапица към този момент се намират в добро състояние което им позволява да презимуват успешно, разбира се при наличието на снежна покривка.

 

Повечето от царевицата също е прибрана останали са само много малки участъци за прибиране, допълни още Александров. Тази година ръст на цените има както при слънчогледа, така и при царевицата и пшеницата. Към момента цената на зърното при слънчогледа е 600-620 лв./т без ДДС, цената на пшеницита 330-340 лв./т без ДДС и цената на царевицата е 260 лв./т без ДДС. "Този, който беше вложил достатъчно усилия и средства, разбира се успя да прибере един приличен добив.

 

Отчитайки влиянието на засушаването което се получи през лятото мисля, че разходите бяха в известна степен покрити, но по съществено е, че правителството обеща да разплати субсидиите в месец януари което допълнително ще помогне на земеделските производители по отношение закупуването на торове, подготовка за пролетната кампания и ако това се случи мисля,че може да приключим годината и да посрещнем новата успешно", допълни Александров.

 

Във Видинска област вече втора година има проблеми със засушаването, а областта е една от малкото които има възможност да напоява значително количество площи. Според Александров е важно да бъде направен разчет поне за няколко години напред за по отношение на развитие на поливното земеделие в региона и ако в новият програмен период се отделят достатъчно средства и се обърне внимание на този проблем земеделието би изглеждало по- различно.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!