В тазгодишната кампания по жътвата ще участват 8 518 зърнокомбайна, което е с 3% повече от 2013 г. Количеството и качеството на техниката е напълно достатъчно, за да могат стопаните в страната да извършват спокойно и сигурно работата си. Това обяви министърът на земеделието Димитър Греков при официалното откриване на жътва 2014 в Долна Оряховица, предаде Фермер.БГ.

 

„Въпреки неблагоприятните климатични условия през последните седмици посевите се намират в добро състояние и това дава надежда за стабилни добиви“ заяви земеделският министър. Както Фермер.БГ вече информира, прогнозните данни на МЗХ показват, че количеството пшеница от реколта 2014 ще бъде около 5 млн. тона.

 

Министър Димитър Греков коментира и темата с ваучерите за гориво за земеделски стопани. ”Всички големи бензиностанции приемат ваучерите за гориво, но има проблем с по-малките. Искам да ги уверя, че ваучерите са добре защитени и са сигурни, така че няма основание за притеснение”.

 

В края на официалната церемония министърът на земеделието и храните Димитър Греков подчерта, че през тази година субсидиите за сектора са изплатени в началото на годината, което създава по-сигурна среда за тях. Той допълни, че през последната година ръководството на МЗХ е уверило всички стопани, че е отворено за диалог с тях.

 

„Положихме основите за една успешна стопанска година, като предприетите от нас мерки трябва да продължат да се развиват, защото бъдещето на България е в земеделието”, обобщи министър Греков.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!