Пшеничените посеви в Добричко са закалени при продължаващите благоприятни температури и няма опасност за развитието им дори при рязко застудяване на времето, заяви проф. Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт. 
 
В Добричка област масивите с пшеница през новата стопанска година достигат 1 202 000 декара. Метеорологичните условия в региона са идеални за укрепването на младата пшеница, тъй като температурната амплитуда не е голяма - от минус 3 градуса през нощта до 5-6 градуса над нулата през деня, коментира проф. Киряков пред БТА. 
 
По думите му дори термометърът да падне в близките дни до минус 8 градуса и равнината да остане без снежна покривка, посевите няма да бъдат компроментирани. Няма и опасност от масова поява на полски мишки, които през сухия септември и първата половина на октомври нямаше с какво да се изхранват, добави ученият. 
 
Според специалиста след падналите дъждове влагата в чернозема е достатъчна за посевите, които навлизат в покой. Важно е през зимата да има валежи и да се натрупат достатъчно запаси към началото на март, когато пшеницата навлиза в мощна вегетация.