Времето за контролни проверки от страна на Техническия инспекторат в последните месеци на тази година ще бъде ограничено до минимум. Това заяви изпълнителният директор на ДФЗ Румен Порожанов, предаде репортер на Фермер.БГ. Порожанов откри обучителен семинар за служители от Tехническия инспекторат от няколко областни дирекции във връзка с новите приеми по Директните плащания и Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020г. и нуждата от последващ контрол. Очакванията на Порожанов са, че ще има заявки за плащане за близо милиард лева и уточняването на една проверка с контролна проверка ще бъде „почти лукс и ще се прави в много малко случаи“. 
 
Техническият инспекторат към ДФЗ като основно звено по контола има особено важна роля в това да прави качествена проверка и да гарантира законосъобразно изплащане на средствата за земеделие на ЕС. Тази седмица се провеждат обучения на екпертите от Теническия инспекторат от цялата страна, за да се прилага единна практика на проверките, каза още Румен Порожанов. 
 
Изпълнителният директор на Фонда откри в понеделник нов, модерно оборудван обучителен център на институцията, базиран във Велико Търново. Той се състои от голяма зала, пригодена и за обучения онлайн, със 120, напълно компютризирани места,  мултимедийни проектори и малка конферентна зала, подходяща за провеждането на публични събития.  В центъра ще се обучават експерти на Фонд „Земеделие“ от цялата страна, той ще бъде безвъзмездно използван и от всички подчинени на МЗХ служби и агенции. Градът е избран заради географското си положение – в центъра на страната, което го прави удобен за събирането и обучението на експерти от регионалните структури. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!