ЕС въведе в 1:00 часа българско време на 22 юни допълнителни мита върху десетки американски стоки в отговор на решението на САЩ да облага с 25% европейската стомана и с 10% - алуминия от Европа.
 
 
Мерките са насочени към обширен списък със стоки на стойност 2,8 милиарда евро. Сред тях са традиционни за двустранната търговия селскостопански стоки, като соя и други бобови култури, царевица, ориз, фъстъчено масло, тютюн, цигари, портокалов сок.  
 
„Европейската комисия (ЕК) прие на 20 юни регламент за въвеждане на мерки от страна на ЕС за възстановяване на баланса в отговор на вносните мита на САЩ по отношение на стоманата и алуминия“, съобщи Комисията.
 
Списъкът на внасяните от САЩ стоки, които вече ще бъдат облагани с допълнително мито на границата на ЕС, включва стоманени и алуминиеви продукти, селскостопански продукти и комбинация от различни други продукти.
 
Пълният списък на засегнатите стоки беше публикуван в Официалният вестник на ЕС на 21 юни. ЕС коментира, че чрез въвеждането на тези мита ЕС упражнява своите права съгласно правилата на Световната търговска организация (СТО).
 
 
„Не желаехме да се стига до това положение. Едностранното и необосновано решение на САЩ да наложат мита за стоманата и алуминия на ЕС обаче не ни остави друга възможност. Правилата на международната търговия, които създадохме през годините ръка за ръка с нашите американски партньори, не могат да бъдат нарушавани без да последва реакция от наша страна. Нашият отговор е премерен, пропорционален и в пълно съответствие с правилата на СТО. Разбира се, ако САЩ премахнат своите мита, нашите мерки също ще отпаднат“, заяви комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.
 
Държавите членки на ЕС са изразили единодушната си подкрепа за този подход на ЕК, подчертаха от Комисията.
 
Според разпространената информация, ЕС ще възстанови баланса в двустранната търговия със САЩ, като вземе за основа стойността на износа си на стомана и алуминий, който е засегнат от мерките на САЩ. Става въпрос за стоки на стойност 6,4 милиарда евро. От тях ЕС ще компенсира незабавно износ в размер на 2,8 милиарда евро.
 
Мерките за възстановяване на баланса на търговията за оставащата стойност от 3,6 милиарда евро ще бъдат предприети на по-късен етап - в рамките на три години или след положителна констатация в процедурата по уреждане на спора в рамките на СТО, ако тази констатация бъде направена по-рано.