Полета с рапица и мак завладяха най-плодородните площи в Добруджа. Картината не е новост за България, но е определено нещо невиждано в Добричко.
 
 
В случая става въпрос за замърсяване на полетата с рапица с мак. Семената са много еднакви. Когато фермерите са купили семената от рапица, те са купили и мак. Сега ще трябва да продават рапицата, заедно с мака, обясни проф. д-р Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт за Про Нюз Добрич.
 
Проф. Киряков обясни, че семената са сходни и не могат да се изчистят в посевния материал. 
 
Особеното за дивия мак е, че растението е с висок вреден потенциал като плевел. Растения от див мак в 1 кв. м рапичен посев могат да причинят близо 5% загуба на добив. Семето запазва кълняемост около 40 години. Полският мак е едногодишно тревисто растение, което пониква основно през пролетта. Дори само 2 растения на 1 квадратен метър понижават добива  с над 1%, пише още регионалния сайт.
 
Рапицата, която се отглежда у нас, е основно за дизелово гориво. Затова, щетите, които замърсените семена причиняват, са най-вече по отношението на цената на горивото, добави още Киряков.