Общата стойност на вноса и износа на селскостопански продукти между Европейския съюз и останалия свят е 275 млрд. евро пред 2017 г., сочат данните на Евростат. 
 
 
Селскостопанската продукция може да се раздели на три категории: растения (овошки, плодове, зеленчуци, семена, кафе и масла), хранителни продукти (захар, напитки, тютюн и фураж) и животински продукти (живи животни, месо, риба, млечни продукти, яйца и мед). 
 
Хранителните продукти представляват 56% от европейския експорт от общия процент на аграрни стоки през миналата година, растенията формират 22 на сто, а същия процент е и за животинските продукти – 22%. 
Импортът пък е с най-голям процент за растенията – 48%, хранителни продукти – 32% и 20 на сто – животински продукти, сочи статистиката.
 
Основният вносител на европейски агростоки през миналата година са САЩ – 16 процента от общия дял. Следва Китай с 8 процента и Швейцария – 6%. 
Най-голям внос в ЕС се извършва от Бразилия и САЩ – по 8 процента от всяка държава, като следват Норвегия и Китай с общо 5 процента.